top of page

Meer ruimte en een gezond evenwicht in jezelf

“Be like a tree and let the dead leaves drop” “Laat los wat je niet meer dient”. Rumi

Vertrouwen in anderen, in jezelf, in het leven – het is als een stromende rivier. Je kunt erin meedrijven en je leven laten vullen met vertrouwen. Of je kunt aan wal staan, en niet durven springen.

Wat kun je doen om je beter mee te laten drijven met die rivier? Hieronder vind je 8 tips over gewoontes die je kunt loslaten om beter te worden in het voelen, geven en ontvangen van vertrouwen. Voor jezelf, voor anderen én voor het leven.

Vertrouwen bloeit in rust en kalmte. Hoe meer tijd en energie je besteedt aan onproductieve piekergedachten, des te moeilijker het is om vol vertrouwen in het leven te staan.

1. Laat je verwachtingen over hoe anderen zich moeten gedragen los, welke keuzes zij moeten maken, welke rol zij moeten innemen. Als je veel verwachtingen koestert dan zul je constant teleurgesteld en gefrustreerd raken. En loopt je vertrouwen in jezelf of in de ander een deukje op. Te hoge verwachtingen laten je op je tenen lopen en dat creëert vaak disbalans en onrust. Als je geen irreële verwachtingen hebt is het zoals het is. Ontstaat er een heldere blik en oordeelloosheid.

2. Haal je anderen naar beneden om jezelf omhoog te halen? Draai het dan om. Groei zelf naar een plek met steeds meer vertrouwen, en trek je omgeving mee omhoog. Als (zelf)vertrouwen je doel is, stop dan met mensen naar beneden halen. Haal zoveel mogelijk mensen omhoog, dat werkt veel beter.

Hetzelfde geldt voor jezelf. Wees milder naar jezelf en haal jezelf niet naar beneden. Niet in je hoofd en niet in conversaties met anderen.

Je bent zoals je bent – en zoals je bent ben je goed genoeg. Iedereen maakt fouten, iedereen twijfelt, iedereen is onzeker. Geen reden om jezelf naar beneden te halen, je bent gewoon mens! Sta jezelf toe om ECHT te zijn.

3. Oordelen verkrampen alles. Probeer om mensen niet langer te veroordelen. Niet over hun uiterlijk, niet over wie ze zijn. Je kunt gedrag beoordelen als dat nodig is, maar let op dat je niet de persoon veroordeelt.

Jezelf veroordelen maakt alles minder goed. Zelfacceptatie maakt je hele leven meer ontspannen en tevreden.

4. Laat ongezonde eetpatronen los. Elke 4 maanden worden alle rode bloedcellen vervangen. Waar denk je dat al die nieuwe cellen en de voedingstoffen die ze in leven houdt van gemaakt worden?

Van de voeding die je jezelf geeft en van de dingen die je onbewust in je mond stopt.

Je wordt wat je eet – vrij letterlijk. Zorg goed voor jezelf. Je kunt ook genieten en op een gezonde manier voor jezelf zorgen.

5. Te veel stress maakt je angstig. En angst is het tegenovergestelde van liefde. Dus laat onrustige en stressvolle gedachten los. Maak momenten vrij om je leven te vertragen en om weer op te laden. Kijk waar deze gedachten je helpen of waar je ze nog nodig hebt in je leven? Vaak zijn oude gedachtenpatronen op dit moment niet meer nodig of zinvol in je leven en mag je deze leren loslaten.

6. Jezelf wegcijferen lijkt heel nobel en soms noodzakelijk voor je gezin. Maar vaak is de verhouding zo uit balans dat je voelt dat je meer tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt. Je hebt te weinig momenten om voor jezelf even de balans op te maken. Herken je het dat je jezelf structureel voorbij loopt? Dan is het interessant om dit voor jezelf te onderzoeken.

Je wilt op een plek komen waar je constant deelt, en toch niet langer het gevoel hebt dat je jezelf wegcijfert. Maar dat je deelt omdat je zelfliefde overloopt. Omdat je voelt dat je het wilt.

Mensen willen je dolgraag helpen. Wanneer je alle problemen in je leven zelf probeert op te lossen ontneem je je dierbaren de mogelijkheid om jou tot dienst te zijn. En dat is jammer, want anderen helpen is een enorm bevredigende ervaring.

Voel je je niet goed? Vraag dan gerust om hulp. Je beste vrienden en meest dierbare familieleden zullen je dolgraag helpen. Omdat ze jou graag gelukkig zien én omdat ze er zelf blij van worden.

7. Worstel je met relaties die je constant naar beneden trekken? Mensen die energie vreten en je niets dan negativiteit bezorgen? Overweeg dan om deze relaties op een laag pitje te zetten of als er de mogelijkheid is om deze volledig los te laten.

Er zijn genoeg mensen in de wereld die veel beter bij je passen. Laat energievretende relaties los en maak ruimte voor meer open en gelijkwaardige relaties en vriendschappen in je leven.

Aanbevolen Blogs
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Blogs
Archief
bottom of page