De pubertijd is een heftige fase vol vragen, uitdagingen, keuzes en verwachtingen. De puber is op zoek naar zijn of haar eigen identiteit. Wie ben ik? Wat voel ik allemaal? Wat wil ik wel en wat juist niet?.
Mijn ervaring heeft me geleerd dat pubers met buikpijn of ander klachten zich echt heel naar voelen. Ze hebben geen last van aanstelleritis zoals veel ouders, leerkrachten en omstanders denken.
Vaak is het echter wel zo dat deze pubers zich gespannen voelen en ergens tegen op zien. Ze voelen vaak onmacht om met een situatie om te gaan die voor hen in de dag of avond ligt. Omdat ze zich dit niet bewust zijn, weten ze ook niet dat ze eigenlijk gewoon (faal)angstig zijn. Deze angst vertaalt zich letterlijk in hun lijf en zorgt ervoor dat ze gaan zeggen dat ze niet naar school kunnen gaan. Hier ontstaat vaak een soort van vicieuze cirkel in gedrag met ouders die enerzijds pushen en duwen om naar school te gaan en anderzijds ook meegaan in de vermijding. Extra spanning bij ouders en kind is het gevolg waardoor kinderen regelmatig uiteindelijk zonder eten vertrekken en ouders en kind zich beide akelig voelen. De volgende dag gaat het vaak precies hetzelfde.
WAT TE DOEN? HOE DOORBREEK JE DIT PATROON?
Ik gebruik verschillende methodieken om de patronen van deze klachten te onderzoeken.
Als we erachter zijn wat de oorzaak van het ontstaan van de klachten is kunnen we dit samen gaan veranderen.
Mocht je puber vaak last hebben van lichamelijke of emotionele klachten en je wil hierin iets veranderen.... Je hebt al van alles geprobeerd maar weet niet goed hoe..?
Pubers kunnen er baat bij hebben om te praten met een Coach, die hun begrijpt en serieus neemt en begeleiding geeft tijdens hun proces van volwassen worden.