top of page

Kennismaken met je perfectionist- Reken af met faalangst

Complimenten wegwuiven. Een schuldgevoel als je ergens nee tegen zegt. Moeite hebben met ontspannen en niks doen. Want er is altijd wel iets wat moet gebeuren. Zomaar een paar signalen dat je veel last kunt hebben van je perfectionisme. Uit onderzoek blijkt dat 30 tot 40 procent van de vrouwen hier in het dagelijks leven last van heeft. Met ernstige faalangst als gevolg.

Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Je zult je uiterste best doen, op je tenen lopen maar toch het gevoel hebben te kort te schieten. Dit kun je hebben in je werk, maar net zo goed in relatie, vriendschap, uiterlijk of in het ouderschap. Wanneer doe je het goed?

De neiging om je ultieme best te doen en tóch het gevoel hebben dat je tekort schiet. De drang naar perfectie kan je voelen in je werk, maar net zo goed in je liefdesleven, vriendschappen, sport of je uiterlijk. Jezelf dwingen tot betere prestaties, veroorzaakt veel stress.

Vaak voel je dan steeds meer druk op je schouders. Het is nooit genoeg en een stemmetje in je hoofd fluistert “Ik moet harder werken” of “net zo lang doorgaan tot het klaar is”. Wij perfectionisten proberen falen te vermijden omdat we bang zijn voor hoe het op ons afstraalt. We denken dat dit dan ook iets over ons als persoon zegt. Wie zichzelf nooit goed genoeg vindt, is vaker gestrest en ongelukkig. Of simpeler gezegd nooit tevreden over zichzelf en het leven. Het wordt een groter probleem als je negatieve resultaten altijd op jezelf betrekt en je minder waard voelt als mens. Het risico van overspannenheid of een burn-out ligt op de loer.

Net zo nadelig is de andere optie: De angst voor een mislukking is zo groot dat het verlammend werkt, je begint nergens meer aan. Of je hoor een kritisch stemmetje in je hoofd “stop er maar mee het wordt niks”. Hierdoor blokkeer je en mis je de promotie op je werk, het volhouden tijdens 10 kilo afvallen of bij het najagen van je droom. Bij de eerste tegenslag of drempel die je over moet is dat stemmetje er weer “laat maar dit wordt toch niks”, “ het lukt me toch niet..”. Je gaat bepaalde situaties of mensen ontwijken, je gaat uitdagingen uit de weg.

Het luisteren naar je gevoel en verlangen om wel je droom na te jagen wordt minder en je angst en kritische stem groeit. Je houd jezelf en je gevoel naar je droom klein. Er over praten met je partner of vriendinnen lijkt een raar iets om te doen. Dus je houd je dromen voor jezelf. Positieve gedachten en verlangens maken plaats voor een groeiende angst om de uitdaging aan te gaan. Doodzonde.. de promotie en dromen blijven onvervuld.

Wil jij aan slag gaan met jouw perfectionist en vrijer in het leven staan? Neem dan contact met me op!

Reken af met faalangst - Jong Coaching

Aanbevolen Blogs
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Blogs
Archief
bottom of page