top of page

Hooggevoeligheid

Wanneer je hooggevoelig bent dan kunnen zelfs de kleinste dingen al te veel voor je zijn. Drukke omgeving, heftige beelden op de tv of weekenden met weinig tijd om te onstressen. Omdat je zo gevoelig bent voor je omgeving en voor andere mensen kan het leven behoorlijk uitputtend zijn, wat ervoor kan zorgen dat jij je terugtrekt. Iets wat andere mensen die niet hooggevoelig zijn moeilijk kunnen begrijpen.

Maar er is niets mis met je en je bent zeker niet alleen. Hooggevoeligheid komt best vaak voor, zo’n 15 tot 20% van de bevolking is hoog sensitief volgens dokter Elaine N. Aron. Helaas is het zo dat, omdat veel mensen onwetend zijn over hooggevoeligheid, je waarschijnlijk vaak te horen hebt gekregen dat jij je niet zo moet aanstellen of dat je niet zo gevoelig moet zijn.

Wanneer je goed op jezelf let hoef je helemaal niet veel last te ondervinden van hooggevoeligheid. Daarom vind je onderstaand 12 dingen die je als hooggevoelige nodig hebt.

1 Tijd om bij te komen Een luide en drukke omgeving, zoals tijdens een concert, festival of feestje kunnen een aanslag zijn op het zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor drukke schema’s en stressvolle situaties. Wanneer je weet dat je in een situatie komt die je zal doen duizelen dan is het goed om daarna wat tijd in te plannen om in een rustige omgeving weer tot jezelf te komen. Je kunt dit het beste alleen doen.

2 Betekenisvolle relaties Hooggevoelige mensen zijn, wanneer er gebrek is aan betekenisvolle interactie, snel verveeld en rusteloos in relaties. Dit betekent dat ze vaak selectief zijn over de mensen die ze toelaten in hun leven. Maar hooggevoelige mensen zijn wel weer fijn om een relatie mee te hebben. Want ze hebben oog voor de ander en ze hebben feilloos in de gaten wat de ander nodig heeft. Dit geldt niet alleen voor hun levenspartner maar ook voor hun vrienden, familie en collega’s. Want wanneer andere mensen gelukkig zijn, zijn zij dit ook.

3 Mensen die je steunen Gevoelige mensen huilen snel en worden snel emotioneel. Gevoelige mensen kunnen er ook niets aan doen dat ze voelen wat ze voelen, ze tonen hun woede, hun geluk en hun verdriet. Dit waarderen is enorm belangrijk.

4 Een rustige en gezonde manier om met conflicten om te gaan Het maakt niet uit hoe je in elkaar zit, een ruzie met een geliefde geeft iedereen een miserabel gevoel. Maar gevoelige mensen hebben de neiging om nog meer stress te ervaren wanneer er een conflict is en er een interne strijd in ze losbarst. Ze worden verscheurd door zeggen wat ze vinden en tegelijkertijd het rekening houden met de gevoelens van de ander.

Aan de andere kant zijn gevoelige mensen er heel goed in om conflicten op te lossen. Dit omdat ze in staat zijn om dingen vanuit het perspectief van de ander te zien. Ze zijn zeer empathisch en kunnen zichzelf makkelijk in de schoenen van de ander verplaatsen.

5 Tijd om dingen gedaan te krijgen Gevoelige mensen vinden een rustiger tempo in het leven prettig. Ze vinden het fijn om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen alvorens een beslissing te maken. Ze vinden te drukke schema’s en haasten van de ene naar de andere afspraak vreselijk. Ze vinden het heerlijk om in de weekenden de tijd te nemen en lekker te ‘lummelen’ in hun huis.

6 Voldoende slaap Onvoldoende slaap (voor de meeste mensen is dit minder dan 7 uur per nacht) maakt de gemiddelde persoon geïrriteerd en minder productief, maar gebrek aan slaap kan het leven van een hooggevoelig persoon echt ondragelijk maken. Zonder een goede nacht slaap lijkt elke stressfactor in het leven van een hooggevoelig persoon nog 10 keer erger.

7 Gezonde maaltijden gedurende de dag Honger kan het humeur en de concentratie van een gevoelig persoon compleet in de war gooien. Daarom is het belangrijk om als hooggevoelig persoon je bloedsuiker gedurende de dag stabiel te houden door regelmatig gezonde maaltijden te eten.

8 Cafeïne vrije opties Gevoelige mensen zijn vaak zeer gevoelig voor cafeïne. Probeer daarom als je hooggevoelig bent al vanaf de lunch geen koffie meer te drinken Probeer als je zo gevoelig bent na te denken over de hoeveelheden koffie, cola en thee die je neemt en kijk uit voor cafeïne in bijvoorbeeld donkere chocolade.

9 Een ruimte voor jezelf Wanneer je niet alleen woont dan is het belangrijk voor je om een plek in huis te hebben waar jij je terug kan trekken van geluid en mensen. Zo kom je tot rust en kun je weer opladen.

10 Zachte verlichting Probeer de verlichting in je omgeving zo zacht mogelijk te houden. Dus probeer felle TL verlichting zo veel mogelijk te vermijden. Felle lichten kunnen te heftig zijn als je hooggevoelig bent.

11 Tijd om te wennen aan veranderingen Veranderingen zijn niet voor iedereen even makkelijk en voor hooggevoelige mensen kan het extra zwaar zijn. Zelfs positieve veranderingen kunnen heftig zijn, zoals het beginnen van een nieuwe relatie of het verhuizen naar je droomhuis.

12 Mooie dingen en natuur De meeste gevoelige mensen worden enorm beïnvloed door hun omgeving. Rommel, chaos en drukte zijn vervelend. Terwijl rust, ruimte en de natuur juist energie geven.

Omarm en accepteer je hooggevoeligheid en weet dat jij bepaalde dingen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Gevoelige mensen zijn fantastische partners, managers en vrienden. Ze zijn empatisch en creatief. Dus misschien kan de wereld wel wat meer gebruiken van wat zij hebben.

Aanbevolen Blogs
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Blogs
Archief
bottom of page