top of page

Niet balen, maar stralen: voor vrede in je hart kun je kiezen!

Problemen komen altijd van buiten.

We zijn gewend dat als er iets ons humeur bederft, om dan de oorzaak buiten ons te leggen. De ander doet nou eenmaal stom, houdt geen rekening met je, is weer veel eisend. Of het zit je steeds tegen in het verkeer, met het weer, met je financiën, met je studie, in de liefde. Ons ego (Eckhart Tolle noemt dat ‘het pijnlichaam’, een rake typering) is steeds weer op zoek naar situaties om die te be- of veroordelen, af te keuren of commentaar op te hebben. We klagen en mopperen wat af met zijn allen. De Fransen menen dat ze de grootste klagers zijn van allemaal, maar wij kunnen er ook wat van! Een onderzoek bracht aan het licht dat we in Nederland gemiddeld 15 tot 30 keer per dag over iets zeuren, klagen, steunen, zuchten, mopperen of kankeren. Ongelooflijk, toch? We hebben het alleen lang niet altijd door, want klaaggedrag is meestal tot een automatisch en sociaal geaccepteerd patroon geworden.

Neurologisch racecircuit Natuurlijk kan je je afvragen: is dat nou erg? Het antwoord is een volmondig ja! Ik wil je graag uitleggen waarom. Op het moment dat we iets ervaren dat we (aangeleerd patroon!) omzetten in een negatieve beleving, gebeurt er in onze hersenen iets wonderlijks: de amygdala (het zenuwcentrum voor alle stress gerelateerde zaken en weerzinwekkende prikkels) worden geactiveerd en zorgen ervoor dat enerzijds het lichaam in verhoogde staat van paraatheid wordt gebracht (hogere bloeddruk, snellere hartslag, verhoging van de bloedsuikerspiegel, onderdrukking van het immuunsysteem), anderzijds dat serotonine en oxytocine worden onderdrukt. Deze laatste twee zijn hormonen die zorgen voor onder andere welbevinden en ontspanning. Het effect is dus dat je jezelf onder spanning zet, wat veel energie kost en je vitaliteit en ook je levenslust ondermijnt. In het bloed kun je meten dat de activiteit van je immuunsysteem naar beneden gaat, en dus dat je kwetsbaarder bent voor bijvoorbeeld infecties.

Dat zijn de gevolgen voor wat jouzelf betreft. Maar er gebeurt nog veel meer. Op het moment dat je je ongenoegen uit, hoe subtiel ook, zend je negatief geladen energie de wereld in waarmee je anderen negatief beïnvloedt. Je doet dan mee aan de spirituele vervuiling van het milieu.

De levensloop van een emotie Natuurlijk wil niemand dit welbewust, maar het gebeurt meestal vanzelf. Hoe kan je dit patroon nu veranderen? Hoe kun je je eigen vitaliteit bevorderen, je immuunsysteem versterken, je welbevinden vergroten en je omgeving laten meegenieten van jou stralende persoonlijkheid – wat er ook gebeurt! Eén ding is duidelijk: niet door je gevoelens te onderdrukken! Gevoelens/emoties zijn een vorm van energie. Als je een emotie ondergaat, stroomt er een energiegolfje door je lichaam heen. Gewoonlijk duurt dat kort, slechts enkele seconden tot hooguit anderhalve minuut, afhankelijk van de intensiteit van de emotie. Het golfje slaat om, de energie ervan ebt weg, de emotie sterft een natuurlijke dood. Tenzij je er extra aandacht aan geeft, erin blijft vertoeven en de emotie beleeft en herbeleeft, zodra je aan de gebeurtenis denkt. Daarmee creëer je in de hersenen een neurologisch circuit. Aanvankelijk een ‘junglepaadje’, dat allengs uitgroeit tot een racebaan waarop je automatisch je rondjes rijdt. Er hoeft dan maar een kleine trigger te zijn, iets wat lijkt op wat je eerder hebt meegemaakt, en je vliegt meteen dit circuit op. Voor je het weet zit je gevangen in een emotioneel geladen patroon, negatief geladen, welteverstaan! Het is dus van belang dat je de energie de kans geeft om weg te vloeien, naar buiten, terug de kosmos in. Maar doe dat niet naar anderen toe! Ga een rondje hardlopen, mep eens flink tegen een boksbal, huil eens even lekker uit en geniet ervan! Maar ga niet lopen klagen tegen een ander. Beschouw het als spirituele shit en trek die spirituele plee zo snel mogelijk door. Je gaat toch ook niet je fysieke shit aan iedereen laten zien en er samen lekker in roeren? Nou dan!

Goddelijke wijsheid Om uit het onbewuste patroon van klagen en mopperen en kritiek uitoefenen te komen, hebben we een simpel maar zeer doeltreffend hulpmiddeltje ontwikkeld: het anti-klaag-polsbandje, of beter gezegd: het geluksbandje NIET BALEN, MAAR STRALEN. Hoe werkt het: doe het polsbandje om je pols. Op het moment dat je jezelf betrapt op een negatieve uiting, verwissel je jouw bandje van pols. Tegelijkertijd kijk je naar de situatie die deze automatische reactie uitlokte en zeg je bij jezelf: ‘Alles wat er gebeurt is vervuld van goddelijke wijsheid, ook al kan ik dat (nog) niet zien’.

Glimlach dan, haal even diep adem en ontspan je heel bewust. Dat is alles. Het verwisselen van pols is even een dingetje, waardoor je brein een seintje krijgt en het makkelijker wordt om uit je negatieve ‘racecircuit’ te stappen. Het positieve effect wordt vele malen sterker als je dit samen doet, bijvoorbeeld met je partner, met je gezin, op je werk, in de klas. De afspraak is dat degenen die een polsbandje dragen de ander mag betrappen op klagen of zeuren, mopperen etc. en dat je dan allebei je polsbandje van pols wisselt. En dan natuurlijk samen erom lachen!

Aanbevolen Blogs
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Blogs
Archief
bottom of page